VMware alternatief

3 april 2024

Darryl van der Peijl


Tags:

Veel organisaties zien de nieuwe door Broadcom geïntroduceerde strategie voor VMware met lede ogen tegemoet. Of het nu de degradatie van VMware’s innovatiekracht is, het afstoten van belangrijke onderdelen van het portfolio of de nieuwe prijsverhogende licentiebundels. Het zijn allemaal goede redenen om een VMware alternatief te zoeken.

Een alternatief van een leverancier die niet zoals nu bij VMware het geval is een 180 graden draai maakt in strategie en uitvoering. Een alternatief van een leverancier die klanten ondersteund in hun langetermijnvisie.

Microsoft is een perfect VMware alternatief

Waarom Microsoft? Microsoft biedt een kostenbesparend VMware alternatief dat wordt ondersteund met een duidelijke partner- en klantstrategie. Het portfolio van Microsoft biedt organisaties de vrijheid om hun huidige VMware platform te migreren naar een oplossing die zowel een on-prem-, public- en hybrid Cloud strategie kan ondersteunen. Alle VMware alternatieven van Microsoft zijn gebaseerde op dezelfde virtualisatie technologie: Hyper-V. Dat maakt dat welke oplossing jouw organisatie ook kiest hij altijd toekomst vast is.

Voor organisatie die een on-premisse oplossing willen biedt Microsoft Hyper-V en Azure Stack HCI. Een public cloud alternatief voor VMware wordt geboden met Azure. Deze drie oplossingen kunnen ook perfect in een hybride opzet geleverd worden.

Naast een toekomst vaste oplossing biedt Microsoft ook mogelijkheden voor VMware klanten om kostenreductie door te voeren. Het licentie model van Microsoft is een stukvoordeliger en voor de meest organisaties geldt dat ze bestaande Microsoft licenties kunnen gebruiken om Microsoft virtualisatie toe te passen. De kostenreductie is dan snel berekent, alles wat je nu voor VMware betaalt bespaar je!

Hieronder beschrijven we kort de drie VMware alternatieven:

Hyper-V

Met Microsoft Hyper-V kiest jouw organisaties voor een kostenbesparende en volwaardig VMware alternatief die toekomstvast is en het grote voordeel heeft dat je bestaande hardware gebruikt kan worden, inclusief een SAN. Je hoeft dus geen investeringen te doen in nieuwe hardware.

Daar Hyper-V gebruik maakt van dezelfde software stack als Microsoft Azure is de toekomstvastheid geborgd. Iedere nieuwe versie van Hyper-V bevat een scala aan ‘Tried-and-Tested’ updates die eerst in Azure zijn geïntroduceerd. De laatste update bevatte bijvoorbeeld native support voor containers, Azure hybride integratie en management, en Zero Trust architectuur.

Azure Stack HCI

Jouw organisatie begrijpt de kracht van de cloud, maar public cloud is geen optie? Dan is Azure Stack HCI het perfecte VMware alternatief. Met Azure Stack HCI krijgt jouw organisatie de voordelen van public cloud services op een on-premises omgeving. Services zoals Azure Virtual Desktop, Azure Kubernetes Services of Azure IoT Edge. Ook een service als Azure Functions, perfect voor het moderniseren van applicaties is beschikbaar op Azure Stack HCI. Het unieke van dit VMware alternatief is dat je de innovatiekracht van Azure, de public cloud, naar jouw platform brengt met services die eenvoudig zijn te configureren en te beheren.

Azure Stack HCI biedt momenteel de volgende services:

Microsoft Azure

Grote kans dat jouw organisatie al een groot deel van zijn IT baseert op Microsoft cloud technologie door het gebruik van M365 (Office 365). Azure, dat perfect integreert met M365, is dan ook een voor de hand liggend alternatief voor VMware.

Met Hyper-V als virtualisatie technologie biedt Azure jouw organisatie een VMware alternatief dat veel meer biedt met het aanbod van zeer veel hoogwaardige SaaS, PaaS en IaaS services aangevuld met third-party oplossingen in de Azure Market Place die je instaat stellen om je applicatie landschap optimaal te moderniseren.

Hybride Cloud

Daar alle drie de oplossingen gebaseerd zijn op Hyper-V, geleverd worden door één partij, Microsoft, ligt het voor de hand dat een hybride oplossing perfect ondersteund worden.
Voor het uniform beheren van je Azure en lokale Hyper-V omgeving stelt Microsoft twee tools tot je beschikking:

Azure Arc is de tool die één centrale managementlaag biedt voor hybride omgevingen gebaseerd op Azure en Azure Stack HCI.

Migratie naar Hyper-V of Azure Stack HCI

Meer lezen over een migratie naar Hyper-V of Azure Stack HCI? Zie onderstaande links.

Migreer VMware naar Azure Stack HCI

Migreer VMware naar Hyper-V

Wil je graag hulp bij het selecteren van het juiste VMware alternatief of ben je opzoek naar een expert die je kan helpen bij de migratie?
Neem dan contact met ons op via de contact pagina.

Gerelateerde blogs